Alu stolarija

U modernoj arhitekturi danas koriste se različiti geometrijski oblici, a aluminijum je savršen materijal koji može da ispuni sva ove zahteve i očekivanja.
U modernoj arhitekturi danas koriste se različiti geometrijski oblici, a aluminijum je savršen materijal koji može da ispuni sva ove zahteve i očekivanja.
Alu stolarija je lakša od PVC-a i kao takva pogodna je za zastakljivanje većih površina, kao što su fasade od stakla ali i kancelarijski (poslovni) prostor.
Alu stolarija svojim izgledom i velikim izborom boja ispunjava sve estetske zahteve, a njena glatka površina i savršena završena obrada čine je veoma lakom za održavanje.
Alu stolarija se može prilagoditi otvorima bilo kojih dimenzija, čak i nestandardnim otvorima.
Aluminijum je metal i kao svi metali dobar je provodnik toplote, pa su njegova izolatorska svojstva znatno lošija nego kod PVC-a. Međutim današnja alu stolarija se proizvodi sa termo prekidom (termo mostom) pa su toplotne i zvučne karakteristike znatno poboljšane.
Aluminijumska stolarija može biti izrađena od plastificiranih ili eloksiranih profila sa prekinutim termo mostom ili bez termo mosta tzv. “hladnog profila”. Međutim, nisu to i jedine podele aluminijumske stolarije. Kupci najčešće postavljaju pitanje “Da li je plastificirana i da li ima prekinut termo most?”. Nije to tako jednostavno jer postoje različite debljine profila za proizvodnju aluminijumske stolarije, broj komora, širina termo mosta itd.

Prednosti ALU stolarije

Mane ALU stolarije

Sistemi sa prekinutim termo mostom

koriste se na objektima koji zahtevaju visoku toplotnu izolaciju.
Sistemi bez

prekinutog termo mosta

koriste se za izradu unutrašnjih elemenata, temperaturno podjednako tretiranih sa spoljašnje i unutrašnje strane kao i za tipove objekata gde termo izolacija profila nije bitna karakteristika kao npr. proizvodne hale, stakleni izlozi i sl.